Etusivu Galleria Linkit Lost Bricks
 


Galleria > Sellutehdas


Tämä rakennus kuuluu isompaan toiminnassa olevaan teollisuusalueeseen ja on rakennettu jo vuonna 1902. Sulfiittiselluloosaa täällä on valmistettu vuosina 1902-1964. Tehtaassa valmistetun rikkihappo/-hapokkeen valmistus loppui 60-luvulla ja rakennus jäi tyhjilleen. Ainoana käyttönä on ollut satunnainen varastointi. Tämän sellutehtaan yhteydessä sijainnut paperitehdas suljettiin vuonna 2006 ison kohun saattelemana. Alueella toimii nykyään monia eri yrityksiä.

Tällä hetkellä rakennus on omalla kauniilla tavallaan hyvin ränsistynyt ja sinne on alueen työntekijöiltäkin pääsy kielletty sortumavaaran takia. Vandaalit ovat iskeneet myös tänne ja ikkunoita sekä muuta on hajotettu. Ilkivaltaa lienee rajoittanut kuitenkin sijainti toiminnassa olevalla tehdasalueella.

Paikan omistaja haluaisi purkaa tehdasrakennuksen ja kuvissakin ulkoapäin näkyvän viereisen rikkivaraston. Rakennukset on kuitenkin suojeltu asemakaavalla ja purkaminen tarkoittaisi kulttuurihistoriallisten arvojen hävittämistä. Asiasta kamppaillaan oikeudessa.

Lähdin tutkimaan paikkaa eräänä aurinkoisena ja lämpimänä kevätpäivänä uuden tuttavuuden Phytonin kanssa. Meillä meni tutkimiseen runsaasti aikaa ja jonkin verran paikkoja jäi vielä käymättäkin.

Kaikenkaikkiaan todella hieno kohde joskin kuntonsa puolesta hieman vaarallinen (mutta eikös ne tälläiset kohteet yleensä olekkin =) ).

Jaa Facebookissa